Monday, July 13, 2009

Sumayyah.....again!!

Moga menjadi mujahidah sejati ......Sumayyah bermanja dengan abi...


Meh picit pipi :p


Mata Sumayyah yang beso...:p


Sumayyah...ana suka betul dengan nama ini. Bunyinya murni, bersih, seteguh namanya. Nama anak kecil ini adalah pemberian ummi; inspirasi daripada muslimah serikandi iaitu Sumayyah binti Khayyat! Sumayyah kini menjengah 2 bulan lebih, comelnya anak kecil, puteri kepada abang ana ini :p (comei sungguh, tak jemu tengoknya!! bile nak picit pipi lagi ni? :p) Sumayyah selalu terbeliak matanya..masyaAllah :)Ana ingin kongsikan sedikit bingkisan mujahidah yang dijanjikan syurga ini......Sumayyah binti Khayyat merupakan bonda kepada mujahadah Ammar ibnu Yassir.

Mujahidah ini merupakan hamba kepada Abu Huzaifah bin Al-Mughirah iaitu seorang pembesar Quraisy dan telah menetap bersama Abu Huzaifah sedari kecil lagi memandangkan beliau seorang anak yatim piatu. Perwatakan beliau yang baik dan taat kepada perintah tuannya sememangnya menjadikan beliau cukup disegani walaupun taraf beliau hanya sebagai seorang hamba yang berkulit hitam. Beliau juga ditakdirkan berkahwin dengan Yasir yang juga bekerja dengan Abu Huzaifah. Hasil perkahwinan itu mereka dikurniakan seorang anak lelaki yang bernama Ammar. Sumayyah sekeluarga merupakan antara individu yang terawal memeluk agama Islam yang dibawa oleh junjungan besar, Nabi Muhammad s.a.w. di Mekah.
Kisah beliau yang masih dikenang adalah saat beliau sekeluarga ditangkap oleh
Abu Jahal dan kuncu-kuncunya. Dengan ketabahan hati Sumayyah sekeluarga serta taat setianya mereka kepada Islam, mereka tidak gentar dengan seksaan-seksaan yang dilakukan oleh Abu Jahal dan kuncu-kuncunya. Nabi Muhammad yang melihat kejadian tersebut juga tidak mampu berbuat apa-apa. Baginda hanya mampu bersabda, “Bersabarlah keluarga Yasir. Sesungguhnya kamu semua dijanjikan syurga.” Dalil ini menunjukkan jaminan Rasulullah kepada mereka sekeluarga sebagai penghuni Syurga Jannatun Naim. Akhirnya dengan balingan lembing oleh Abu Jahal, mereka sekeluarga gugur syahid dan Sumayyah merupakan wanita pertama Islam yang gugur syahid.
Sumbangan Sumaiyah amat bermakna dalam mempertahankan kesucian akidah Islam. Antaranya: Pertama, berani menyatakan yang hak. Kedua, Sanggu
p mempertaruhkan nyawa kerana mempertahankan kesucian akidah. Ketiga, memberi imej yang baik kepada umat Islam dalam soal mempertahankan agama Islam. Keempat, memperteguh keyakinan dan keazaman penganut Islam yang lain untuk meneruskan perjuangan.


Seksaan terhadap Sumayyah sekeluarga
-Kaki dan tangan mereka diikat dan diheret ke tengah padang pasir yang panas terik
-Rumah mereka dibakar
-Dicucuk dengan besi panas
-Ditikam dengan lembing
-Dicungkil biji mata
-Dibenam ke dalam air


(sumber webnet)Ya Allah, moga Sumayyah menjadi serikandi muslimah yang disegani seperti Sumayyah binti Khayyat, yang berkorban demi Islam..Sumayyah, engkaulah mujahidah sejati :)

No comments:

Post a Comment