Sunday, August 9, 2009

Islamic Intervention- Relevance in Psychiatry

Dr Zakir Naik, a medical doctor and a BIG name in comparative religion, SubhanaAllah!


Assalamualaikum wbt


Psychiatry had always been one of my favourite subjects, being special that the term "hallucination"=dengar suara/bercakap sendirian itself is still a question. My professor even stated that psychiatry is still an expanding field, as many questions are still not answered and still under research..Hayatilah..Bukan semua kejadian Allah itu dapat kita rungkaikan dengan jelas, namun inilah kejadian Allah untuk kita hayati bersama insyaAllah...


Sufiah Yusof...Siapa yang tidak mengenali beliau..MasyaAllah, anugerah kecerdikan kurniaan Allah hinggakan dpat melanjutkan pelajaran ke Oxford University, London.
Let's hear it and discuss, insyaAllah..sebagai pedoman, bukan berniat mengaibkan sesiapa.


KUALA LUMPUR: Pelajar genius matematik, Sufiah Yusof, 23, berkemungkinan menderita masalah psikiatri mania yang boleh menyebabkan nafsu seksnya meningkat terlalu tinggi hingga mendorongnya terbabit dalam aktiviti pelacuran.Perunding Psikiatrik Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof Madya Dr Osman Che Bakar, berkata ada kemungkinan Sufiah berhadapan dengan masalah itu berdasarkan simptom yang ditunjukkan.Katanya, perbuatan gadis itu melacurkan diri memang menimbulkan kejutan dan pelbagai persoalan di kalangan orang ramai kerana dia sebelum ini mempunyai masa depan cerah dan tidak sepatutnya terbabit dalam aktiviti hina berkenaan.“Tetapi dari sudut psikologi, kemungkinan Sufiah berhadapan dengan masalah mania yang antara simptom penyakit itu adalah keinginan seks meluap-luap, hiperaktif, terlalu ceria, berkeyakinan tinggi, berfikir dengan pantas, bertenaga, hilang keinginan tidur dan terlalu peramah.

“Kemungkinan penyakit itu sudah lama ada dalam dirinya, tetapi ia tidak disedari dan tidak dapat dikesan dari awal hingga gagal dirawat dan dibendung,” katanya ketika dihubungi, semalam.Katanya, mania boleh berlaku akibat pelbagai faktor, tetapi selalunya ia dikaitkan dengan gejala bipolar, di mana beberapa episod mania boleh berubah-ubah mengikut putaran dan digantikan dengan episod kemurungan klinikal.Antara simptom mania yang lain adalah pesakitnya menampilkan karakter berbeza dengan dirinya sebelum ini termasuk terbabit dalam aktiviti seksual berisiko, berbelanja besar secara membazir atau menjadi terlalu sensitif.

Dr Osman berkata, mania juga selalunya berkait rapat dengan penyakit keturunan, tetapi ia boleh dirawat jika pesakit dibawa berjumpa dengan pakar psikiatri untuk menjalani rawatan.“Dengan rawatan bersesuaian, kebanyakan pesakit yang menderita gejala bipolar mampu distabilkan dan menjalani kehidupan secara normal,” katanya.Beliau berkata, ibu bapa atau ahli keluarga perlu peka terhadap perubahan sikap anak supaya masalah psikiatri seperti gejala bipolar dapat dikesan dari awal seterusnya mengelak pesakit melakukan sesuatu yang boleh disesali kemudian hari.

(Save Sufiah Yusof Programme)

Along my course of psychiatry postings, i have always wanted to raise an issue to my professor. I want to blurt out questions lingering in my mind with the hope that this can broaden the horizon of the psychiatry field as a whole... How is the relevance of Islamic intervention in managing a psychiatry patient? Can we merge Koran verses and medical management?? Is it being applied in any major hospitals in Malaysia????!! (bunyi marah je, taklah hehe)

As far as the medical field is concerned, the answer seems to be a BIG NO! I had personally discussed this issue with an ustaz, being very well versed in managing those being hysteric etc. I totally agree with him, masyaAllah!!

Alhamdulillah, i am so thankful that i was borned as a Muslim, and i wish to be a full-time Muslem, insyaAllah. Please pray that i will not only be a "muslimah" docotr, but also a "mukminah" one. Indeed, it is a BIG responsibility, but with determination and most importantly Allah's will, everything is possible, insyaAllah!

Afterall, i believe that Islamic intervention is of upmost importance in the management of a psychiatry patient. When one is psychotic, he/she is actually in a state that enables syaitan to take over easily..This is where Koran verses play an important role and it would be a bonus if the attending doctor is a true Muslem and is able to apply this as a major intervention...MasyaAllah!


Does anybody agree on this??No comments:

Post a Comment