SubhanAllah, alhamdulillah, wa Allahuakhbar!
Sebelum berhibernasi selama sebulan (insyaAllah), ingin saya kongsikan sesuatu mengenai cendawan.
Cendawan??
Yup!
Petikan majalah Reader's Digest edisi Oktober 2009 dalam halaman "Health Smart".
Kalau anda cukup observant, mesti perasan terdapat pelbagai jenis cendawan; eg: shiitake, oyster, dan button mushrooms. Kajian terbaru menunjukkan bahawa cendawan adalah protective against cancers...subhanAllah!
Cendawan kaya dengan phytochemicals yang membantu melawan penyakit; dan pemakanan cendawan secara regular membantu menurunkan risiko kanser payu dara. Malah, cendawan terbukti mengurangkan kadar perebakan penyakit kanser prostat! SubhanAllah..banyak rahsia cendawan yang tidak pernah saya ketahui sebelum ni :)
Kandungan potasium dalam cendawan adalah hampir sama dengan kandungannya dalam pisang. (Pisang mengandungi potasium yang tinggi; oleh itu pesakit buah pinggang dinasihatkan supaya tidak makan buah pisang).
Buat sup pun sedap!! (ok..beli lagi senang kan? = Sup cendawan Campbell kat pasaraya! hehe)
Sekadar perkongsian, hehe.
Jom makan cendawan!! :)
SEDAPNYA... Kakchik juga suka makan cendawan ni. Terutam sup cendawan dan cendawan goreng. Yummeh!
ReplyDelete